Nováčika A. Hrnčiara prekvapila veľkosť rokovacej sály, M.Hubu elektronika

04.04.2012 Bratislava

Bratislava 3. apríla (TASR) - Parlamentní nováčikovia sa dnes prvýkrát zoznámili s rokovacou sálou a vyskúšali si hlasovanie. Teraz na nich čaká štúdium rokovacieho poriadku a ostrá na ustanovujúcej schôdzi NR SR, ktorá sa uskutoční v stredu 4. apríla.

Poslanca Andreja Hrnčiara (Most-Híd) pri dnešnej parlamentnej generálke prekvapila veľkosť rokovacej sály. "V televízii vyzerá väčšia, ako v skutočnosti je," povedal pre TASR. Prekvapilo ho aj to, že sa môže medzi ubytovňou, kanceláriami a rokovacou sálou pohybovať bez toho, aby vyšiel z budovy. Rokovacieho poriadku sa Hrnčiar nejako zvlášť neobáva. Ako primátor Martina má totiž skúsenosti z rokovaní tamojšieho zastupiteľstva.

Na zákonodarkyňu Evu Horváthovú (OĽaNO) príjemne zapôsobila štátna vlajka, ktorú nainštalovali do rokovacej sály. Z miestnosti mala dobrý pocit, z funkcie poslankyne má pocity zmiešané. "Je to veľká zodpovednosť," povedala pre TASR. Horváthová sa napriek zmiešaným pocitom teší na prácu zákonodarkyne, lebo bude môcť prispieť k lepšej slovenskej legislatíve. Atmosféru na generálke opísala ako komornejšiu, keďže v sále boli prítomní najmä nováčikovia a náhradníci. Pokiaľ ide o hlasovanie a hlasovacie zariadenie, Horváthová si myslí, že tlačidlá na ňom sú dostatočne dobre označené, preto by sa poslanci pri hlasovaní nemali pomýliť.

Mikulášovi Hubovi (OĽaNO) nie je práca poslanca celkom cudzia, v minulosti bol členom Federálneho zhromaždenia. V Národnej rade SR ho prekvapili elektronické zariadenia. "Sú pre mňa novinkou," uviedol pre TASR. Neveľmi známa je pre neho aj budova Národnej rady SR. "Objavujem zákulisie, dôležité a zaujímavé miesta," poznamenal s tým, že budova spočiatku môže na nováčikov pôsobiť ako labyrint.

Poslanci sa po dnešnej generálke zídu aj v stredu 4. apríla. Na ustanovujúcej schôdzi zložia ústavou predpísaný sľub. Ten znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života." Zároveň rozhodnú o obsadení parlamentných orgánov.

Schôdzu bude viesť odchádzajúci predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH). Po zvolení nového šéfa parlamentu mu odovzdá vedenie schôdze. Novým predsedom zboru sa má stať Pavol Paška (Smer-SD). Poslanci si potom majú voliť aj podpredsedov. Kandidovať budú poslankyne Renáta Zmajkovičová, Jana Laššáková (obe Smer-SD), líder KDH Ján Figeľ a nominantka OĽaNO Erika Jurinová.

Najviac zo 150 poslaneckých mandátov získal na základe výsledkov volieb Smer-SD, ktorý bude v parlamente zastupovať 83 poslancov. Pod hlavičkou KDH a OĽaNO bude v NR SR sedieť po 16 poslancov. Most-Híd bude mať 13 zákonodarcov, SDKÚ-DS a SaS obsadia po 11 kresiel. Na udržanie si väčšiny potrebuje vládna moc aspoň 76 poslancov.
 

Vyberte región